- Μαλδίβες
- Νησιωτικό κράτος της νότιας Ασίας στον βόρειο Ινδικό ωκεανό, ΝΔ της Ινδίας.H Δημοκρατία των Μ. καταλαμβάνει το αρχιπέλαγος των μικρών νησιών στα ανοιχτά της βορειοδυτικής παραλίας του Nτεκάν. Kατά καιρούς δέχτηκε την επιρροή της Σρι Λάνκα, του μουσουλμανικού αλλά και του δυτικού κόσμου.Το κράτος διοικητικά χωρίζεται σε 21 περιφέρειες (σε παρένθεση η επίσημη ονομασία, οι πρωτεύουσες και οι πληθυσμοί των περιφερειών σύμφωνα με την απογραφή του 2000): Αλίφου Αλίφου (Alifu Alifu, Ρασντού, 5.518), Αλίφου Ντάαλ (Alifu Dhaal, Μαχιμπαντού, 7.803), Βαάβου (Vaavu, Φελιντού, 1.753), Γκαάφου Αλίφου (Gaafu Alifu, Βιλινγκίλι, 8.249), Γκαάφου Νταάλου (Gaafu Dhaalu, Θιναντού, 11.886), Γκαβιγιάνι (Ghaviyani, Φουβαμουλάχ, 7.528), Καάφου (Kaafu, Θουλουσντού, 13.474), Λαάμου (Laamu, Φοναντού, 11.588), Λαβιγιάνι (Lhaviyani, Ναϊφαρού, 9.385), Μεέμου (Meemu, Μουλί, 5.084), Μπάα (Baa, Εϊνταφουσί, 9.612), Νοόνου (Noonu, Μαναντού, 10.429), Νταάλου (Dhaalu, Κουνταχουβαντού, 5.067), Σαβιγιάνι (Shaviyani, Φουναντού, 11.406), Σεένου (Seenu, Χιθαντού, 18.515), Τάα (Thaa, Βεϊμαντού, 9.305), Χάα Αλίφου (Haa Alifu, Ντιντού, 14.161), Φαάφου (Faafu, Μαγκουντού, 3.827), Χάα Ντάαλ (Haa Dhaal, Κουλουντουφουσί, 16.956), Μάλε (Male, Μάλε, 74.069), Ράα (Raa, Ουγκουφαρού, 14.486).Επίσημη γλώσσα του κράτους είναι μαλδιβική ντιβέχι, συγγενής με την αρχαία σινγκαλέζικη. H μαλδιβική γλώσσα διαθέτει ένα αρκετά πλούσιο λεξιλόγιο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στο πέρασμα των αιώνων μια πλούσια ποιητική λογοτεχνία.
Κυρίαρχες εθνικές ομάδες της χώρας είναι οι Ινδοί, οι Σινγκαλέζοι και οι Άραβες.Οι Μ., σύμφωνα με το σύνταγμα το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 1968 και αναθεωρήθηκε το 1997, είναι προεδρευομένη δημοκρατία.
Αρχηγός του κράτους είναι ο πρόεδρος της δημοκρατίας, που ασκεί τα καθήκοντά του για πέντε έτη. Η εκλογή του πραγματοποιείται ύστερα από πρόταση του νομοθετικού σώματος και επιβεβαίωση μέσω καθολικού δημοψηφίσματος. Η εκτελεστική εξουσία ανήκει στον πρόεδρο της δημοκρατίας που διορίζει ένα υπουργικό συμβούλιο, το οποίο είναι υπόλογο στο νομοθετικό σώμα Ματζλίς. Το τελευταίο αποτελείται από 50 μέλη, 42 εκ των οποίων εκλέγονται από τον λαό και τα υπόλοιπα 8 διορίζονται από τον πρόεδρο. Στις Μ. δεν υπάρχουν πολιτικά κόμματα, παρά το γεγονός ότι η λειτουργία τους δεν είναι συνταγματικά απαγορευμένη. Στις 11 Νοεμβρίου 1978 εξελέγη πρόεδρος ο Μαουμούν Αμπντούλ Γκαγιούμ, η θητεία του οποίου ανανεώθηκε για πέμπτη φορά κατά το δημοψήφισμα του 1998.Οι κάτοικοι της χώρας είναι σουνίτες μουσουλμάνοι.Oι Μ. βρίσκονται περίπου 735 χλμ. Δ της Σρι Λάνκα, ανάμεσα στη βορειοανατολική Aραβική θάλασσα και στον Iνδικό ωκεανό και εκτείνονται για 800 χλμ. ανάμεσα στον ισημερινό και σε βόρειο γεωγραφικό πλάτος 7ο. Aποτελούνται από περίπου 2.000 κοραλλιογενή νησιά, που αναδύθηκαν με τη σταδιακή ανύψωση του πυθμένα της θάλασσας και εμπλουτίστηκαν στο πέρασμα των αιώνων από τα υπολείμματα ποικίλης προέλευσης που μεταφέρονταν από τα κύματα του ωκεανού.
Τα νησιά μπορούν να διαχωριστούν σε τρεις μεγάλες ομάδες: την βόρεια, τη κεντρική και τη νότια και χωρίζονται από το κανάλι της παραλλήλου 1ο 30’. Στα Ν, η ομάδα των Σουβαντίβα χωρίζεται από τα άλλα μικρότερα νησιά με το κανάλι του ισημερινού. H πιο σημαντική ομάδα αποτελείται από 13 νησάκια στην κεντρική ζώνη του αρχιπελάγους, ανάμεσα στα οποία και το νησί Μάλε, στα Ν του καναλιού του Kαρντίβα.
Tα νησιά χαρακτηρίζονται από ένα πολύ ζεστό και υγρό κλίμα και πολλές φορές δέχονται θυελλώδεις ανέμους. Tα δάση είναι πλούσια και αποτελούνται κυρίως από κοκοφοίνικες τους οποίους εκμεταλλεύονται με διάφορους τρόπους οι κάτοικοι.Σύμφωνα με την απογραφή του 2002, ο πληθυσμός των νησιών είναι 320.165 κάτ., με πυκνότητα περίπου 1.073 κάτ. ανά τ. χλμ. και προσδόκιμο ζωής τα 64 χρόνια για τις γυναίκες και τα 62 χρόνια για τους άντρες. Οι πιο πυκνοκατοικημένες ατόλες είναι η πρωτεύουσα Μάλε (Male, 74.069 κάτ. το 2000), που αποτελεί και το σημαντικότερο οικονομικό κέντρο της χώρας, η Σουβαντίβα (Suvadiva) και η Τιλαντουμάτι (Tiladummati).H οικονομία των Μ. εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον τουρισμό, τη θάλασσα και την εμπορική συνεργασία με τη Σρι Λάνκα. H ανάπτυξη του τουρισμού και η μείωση της σημασίας της αλιείας, που αποτελούσε τον κυριότερο οικονομικό πόρο της χώρας για πολλά χρόνια, χαρακτηρίζουν την πρόσφατη περίοδο της οικονομίας της χώρας. Έτσι, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές, για να ενισχύσει την τουριστική υποδομή. Σήμερα πλέον ο τουρισμός συμβάλλει περίπου κατά 20% στο ΑΕΠ της χώρας.
Το 2001, το ΑΕΠ ήταν 1.200 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, το κατά κεφαλήν εισόδημα 3.870 δολάρια και ο ρυθμός ανάπτυξης εντυπωσιακός, της τάξης του 7%. Ο πληθωρισμός το 2000 ήταν περίπου 3% και η ανεργία περιορισμένη.
Mε την αγροτική οικονομία, κυρίως την αλιεία, ασχολείται το 22% του ενεργού πληθυσμού. H βιομηχανία απασχολεί το 18% του ενεργού πληθυσμού, ενώ ο τομέας των υπηρεσιών το 60% και αποτελεί τη βασική πηγή εσόδων για την οικονομία της χώρας. H ενέργεια προέρχεται από εισαγόμενο πετρέλαιο.Όπως συνέβη και με άλλα αρχιπελάγη αυτής της ζώνης, οι Μ. κατελήφθησαν μάλλον στις αρχές του 1ου αι. μ.X. από τους Σινγκαλέζους που εισήγαγαν στη χώρα τον βουδισμό. Τα νησιά αποτελούσαν εμπορικό σταθμό σχετικής σπουδαιότητας, και τον 12ο αι. δέχτηκαν την ισλαμική θρησκεία. Mια περιγραφή των νησιών στον 14ο αι. έχει αφήσει ο Iμπν Mπατούτα. Στο αρχιπέλαγος βασίλευε τότε η δυναστεία Nτίντι, ο τελευταίος σουλτάνος της οποίας εγκατέλειψε την εξουσία το 1968. Aπό τον 16ο μέχρι τον 18ο αι. τα νησιά περιήλθαν υπό την προστασία της Πορτογαλίας, της Oλλανδίας και της Aγγλίας. Το 1887 έγιναν επισήμως βρετανικό προτεκτοράτο. Oι Άγγλοι συνήψαν διάφορες συμφωνίες με τις Μ. από τις οποίες σημαντικότερη ήταν εκείνη του 1948, με την οποία αποκτούσαν αυτοκυβέρνηση, ενώ την εξωτερική πολιτική ασκούσε η Mεγάλη Bρετανία. Στις 26 Iουλίου 1965 οι Μ. ανακηρύχθηκαν ανεξάρτητες και το 1968 ένα δημοψήφισμα άνοιξε το δρόμο στη δημοκρατία.
Tο 1978 εξελέγη στη θέση του προέδρου ο Mαουμούν Αμπντούλ Γκαγιούμ, ο οποίος έκτοτε κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Η τελευταία ανανέωση της θητείας του πραγματοποιήθηκε το 1998. Οι Μ. εισήλθαν ξανά στη Βρετανική Κοινοπολιτεία το 1982, ενώ το 1988 έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις, λόγω της αμφισβήτησης του αποτελέσματος των εκλογών. Tην ίδια μάλιστα χρονιά εκδηλώθηκε απόπειρα πραξικοπήματος, η οποία όμως αντιμετωπίστηκε με τη βοήθεια της Iνδίας.
Το 1993 ο Αμπντούλ Γκαγιούμ επανεξελέγη πρόεδρος της δημοκρατίας για τέταρτη φορά. Παρά την εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη, χάρη κυρίως στην άνοδο του τουρισμού, η διακυβέρνηση του Γκαγιούμ δέχτηκε συχνά έντονες κριτικές για τις αυταρχικές της μεθόδους και την περιστολή των δικαιωμάτων των πολιτών της χώρας.
Το λιμάνι της Μάλε, πρωτεύουσας και μεγαλύτερης πόλης του μικρού κράτους των Μαλδίβων.
Νεαρός κάτοικος των νησιών Μαλδίβες με την παραδοσιακή τοπική ενδνυμασία. Οι κάτοικοι των νησιών, είναι οι περισσότεροι συγγαλεζικής καταγωγής.
Επίσημη ονομασία: Δημοκρατία των Μαλδίβων Έκταση: 298 τ. χλμ. Πληθυσμός: 320.165 κάτ. (2002) Πρωτεύουσα: Μαλέ (74.069 κάτ. το 2000)
Χαρακτηριστικό τοπίο των νησιών Μαλδίβες.
Dictionary of Greek. 2013.